RIESLING ITALIAN
Podgorie: Valea Calugareasca
An: 1987
Culoare: Alb
Tip: Sec
Alcool:11.20%
Capacitate 700 ml
Deseori, Riesling-ul este definit ca un vin foarte dulce, si in timp ce majoritatea Riesling-uri au cel putin o atingere de dulceata, multe dintre ele pot fi foarte seci. Dacã vinul este sec sau foarte dulce depinde doar de locul in care au crescut strugurii.
Riesling s-a nascut in regiunea viticola Rin din Germania unde prima referire la vin a fost facuta in 1435, in inventarul de depozitare al curtii nobile a contelui Ioan al IV-lea de Katzenelnbogen.
In timp ce majoritatea vinurilor albe sunt menite sa se bea foarte repede dupa imbuteliere, Riesling-ul de inalta calitate poate rezista si poate deveni mai bun in sticla, dupa mai multi ani.
Capacitatea vinului de a imbatrani provine de la nivelurile sale ridicate de aciditate si de un compus chimic gasit in strugurii Riesling cunoscut sub numele de TDN. Cand acest compus are o prezenta puternica in vin, el poate da o aroma asemanatoare mirosului de petrol. In timp ce aceasta aroma vi s-ar putea parea descurajanta, cei mai multi iubitori ai vinului stiu ca au in fata un pahar de Riesling de inalta calitate.
Riesling merge foarte bine cu orice fel de mancare, dar cel mai bine merge cu mancarea picanta.
MERLOT
Podgorie: Dealu Mare
An: 1987
Culoare: Rosu
Tip: Sec
Capacitate: 750 ml
Alcool: 12.5%
Merlot este unul dintre cele mai populare vinuri rosii din lume.
Merlot-ul poate fi catifelat sau cu arome de pruna, bogat sau cu note de stejar. Exista cate un... Merlot pentru fiecare.
De regula, Merlot-ul e un vin sec, de o corpolenta medie spre ridicata, cu aciditate moderata, cu un grad de alcool mediu spre mare si cu tanini usori. Merlot-ul are arome variate care le include pe cele de ierburi, mure, cirese negre, prune si cacao, deseori cu note de vanilie, cuisoare si cedru (pentru vinurile maturate in butoaie de stejar).
Cand sunt tinere, vinurile pot fi semi-opace și opace, de un rosu rubiniu intens. Culoarea unui Merlot se schimba odata cu trecerea anilor, pierzandu-se din pigmentare si luminozitate capatand o culoare grana caramiziu.
Temperatura ideala de servire este de 15-18 grade C.
Este un vin versatil ce poate fi asociat foarte bine atat cu carne alba cat si rosie, de la pui si curcan, la porc, merge cu paste, cu burgeri si cu pizza. Un vin mai corpolent, poate fi usor asociat cu vita sau miel si chiar cu vanat.